Fabricarea butoaielor de lemn - video

Butoiul de lemn este atat un obiect de imagine, in domeniul bauturilor fine, cat si un ajutor de nepretuit pentru oenologi. Din cele mai vechi perioade, vinul a fost depozitat in vase de lemn sau de lut, in vederea maturarii si pastrarii departe de eventuali "daunatori" precum bacteriile sau fungii, care denaturau vinul. Lemnul, chiar daca este si un mediu propice dezvoltarii microorganismelor, este totodata si un "ingredient" de mare valoare in obtinerea de vinuri pe deplin mature. Ceea ce trebuie stiut este ca vinul se matureaza in butoi de lemn de stejar, nu se lasa la invechit asa cum se procedeaza cu vinarsul, cunoscut si sub denumirea de cognac (coniac). Maturarea vinului in vase din lemn presupune si o munca continua si costisitoare de intretinere a acestor vase, pentru a preveni infestarea lor cu microorganisme care pot imbolnavi vinul. 
In etapele de obtinere a vinurilor, din Crama Lupu, butoiul din lemn de stejar este nelipsit, de aceea toate vinurile oferite spre consum sunt maturate in butoi din lemn de stejar. Ceea ce trebuie stiut este ca lemnul este un material care "respira", maturarea vinului fiind si o oxidare usoara, care impreuna cu compusii organici din stejar, ofera vinului un caracter aparte, ofera identitate. Totodata, aceste beneficii sunt insotite si de pierderi, lemnul de stejar favorizand pierderi de volum de vin prin evaporare, motiv pentru care preturile vinurilor maturate si depozitate in vase de lemn de stejar sunt mai ridicate raportate la preturile vinurilor tinere, depozitate in vase din material inert.
Mai jos am atasat un filmulet in care este prezentata realizarea un baric, butoi de 225 litri, destinat depozitarii vinului in vederea maturarii.
Daca veti dori sa aflati gustul si aromele vinurilor "tinute" la butoi, intrati aici si puteti comanda oricare din vinurile "Aurelian Lupu".
Vizionare placuta!



Pagina de Facebook: Crama Aurelian Lupu.

Comentarii

Postări populare