De ce sa bem Vin Pelin?


Vinul pelin este un vin special, realizat prin "condimentarea" vinului cu pelin, preponderent pelin alb Artemisia Absinthium. Trebuie mentionat ca vinul pelin nu are nici o legatura cu vermutul sau absintul, care sunt sortimente aparte. 

In neantul istoriei, vinul pelin se pare ca isi are originea in practicile oenologice din perioada Romei antice. Atunci, vinul se transporta in amfore de lut, al caror capac era sigilat cu rasina de brad, pentru a putea fi transportate mai usor, fra ca vinul sa se strice. Cu toate acestea, vinul capata arome extrase de la rasin de brad cu care lua contact. 
Apoi, s-a descoperit butoiul de lemn, ca o solutie de transport mai ieftina. Dar asta presupunea degradarea vinului. Pentru a fi facut placut consumului, acesta era aromatizat cu vin pelin. Sursa acestor informatii o puteti gasi aici.

In prezent, vinul pelin se produce cu vin proaspat si are rol de supliment natural, beneficiile vinului si ale pelinului rasfrangandu-se asupra organismului uman. 

Pelinul alb se gaseste preponderent prin toate satele romanesti si este recunoscut dupa aroma pe care o raspandeste. Aceasta planta, in cantitati moderate, are o serie de beneficii:
- proprietati dezinfectante
- proprietati diuretice
- proprietati depurative
- proprietati laxative
- proprietati vermifuge
- proprietati antiinflamatoare
- proprietati cicatrizante
- stimulente gastro-intestinale, tonic amare.
Mai exact, la nivelul aparatului digestiv actiunea pelinului are rol calmant al balonarilor, indigestiilor si al crampelor, tratand gastritele hipoacide, hepatita, constipatiile, ameliorand starile de voma, enteritele, indigestiile, dischinezia biliara,  parazitii intestinali, hemoroizii si pofata de mancare.
Vinul, pe langa starea de euforie oferita de consumul in cantitati semnificative, are si o serie de beneficii asupra organismului uman, dar consumat cu moderatie.
Vinul alb prezinta e serie de proprietati care:
- imbunatatesc sanatatea plamanilor
- previn bolile de inima
- contine un numar mai mic de calorii decat vinul rosu
- nu interactioneaza cu un numar mare de medicamente recomandate frecvent de medici.
Vinul rosu are o lista mai mare de proprietati, dar totodata si contraindicatii. Datorita complexitatii sale, vinul rosu:
- contine o cantitate ridicata de antioxidanti
- reduce riscul bolilor de inima si cardiovasculare, datorate continutului de resveratrol
- resveratrolul din vinul rosu are proprietati antiinflamatorii
- are proprietati anti-imbatranire, anticancerigene, protector impotriva bolii Alzheimer si dementei
- previne ateroscleroza
- micsoreaza riscul producerii de carii
- reduce efectul negativ al fumatului asupra endoteliului.

Impreuna, beneficiile pelinului si ale vinului alb sau rosu ajuta la mentinerea unui echilibru al stilului de viata al fiecaruia dintre noi. Dar, totul cu moderatie. Vinul pelin nu trebuie consumat in exces, 5 litri pe zi, ca "ajuta la inima si la bojoci". Se recomanda un maxim de 300 de ml de vin pe zi. Deci si mai putin de 300 de ml din aceasta cantitate are un rol benefic asupra organismului. 

Incepand cu acest an, 2018, lansez o noua provocare: "Tu comanzi, Eu execut". Pentru ca fiecare om are gusturile sale si va fi mereu intr-o continua cautare, dau posibilitatea fiecarui doritor sa-mi spuna cu ce vin sa-i fac vinul pelin si cat macerat de pelin sa pun in acesta. Pentru ca in ultima perioada am intalnit foarte multe persoane care m-au rugat sa le fac vin pelin cu vin sec, pentru ca asta vor, pentru ca am intalnit foarte multe persoane care vor vin pelin chiar mai amar (chiar cat se poate de amar), iar altele mi-au marturisit ca vinul pelin e prea amar, asa ca voi cauta sa raspund fiecarei persoane in parte dupa gusturile sale. Ce vinuri de baza sunt disponibile pentru pelin si pentru proportiile de macerat consultati oferta de vinuri.



Pagina de Facebook: Crama Aurelian Lupu.




Comentarii

Trimiteți un comentariu

Postări populare