duminică, 6 martie 2016

De ce sa bem Vin Pelin?


Vinul pelin este un vin special, realizat prin "condimentarea" vinului cu pelin, preponderent pelin alb Artemisia Absinthium. Trebuie mentionat ca vinul pelin nu are nici o legatura cu vermutul sau absintul, care sunt sortimente aparte. 

In neantul istoriei, vinul pelin se pare ca isi are originea in practicile oenologice din perioada Romei antice. Atunci, vinul se transporta in amfore de lut, al caror capac era sigilat cu rasina de brad, pentru a putea fi transportate mai usor, fra ca vinul sa se strice. Cu toate acestea, vinul capata arome extrase de la rasin de brad cu care lua contact. 
Apoi, s-a descoperit butoiul de lemn, ca o solutie de transport mai ieftina. Dar asta presupunea degradarea vinului. Pentru a fi facut placut consumului, acesta era aromatizat cu vin pelin. Sursa acestor informatii o puteti gasi aici.

In prezent, vinul pelin se produce cu vin proaspat si are rol de supliment natural, beneficiile vinului si ale pelinului rasfrangandu-se asupra organismului uman. 

Pelinul alb se gaseste preponderent prin toate satele romanesti si este recunoscut dupa aroma pe care o raspandeste. Aceasta planta, in cantitati moderate, are o serie de beneficii:
- proprietati dezinfectante
- proprietati diuretice
- proprietati depurative
- proprietati laxative
- proprietati vermifuge
- proprietati antiinflamatoare
- proprietati cicatrizante
- stimulente gastro-intestinale, tonic amare.
Mai exact, la nivelul aparatului digestiv actiunea pelinului are rol calmant al balonarilor, indigestiilor si al crampelor, tratand gastritele hipoacide, hepatita, constipatiile, ameliorand starile de voma, enteritele, indigestiile, dischinezia biliara,  parazitii intestinali, hemoroizii si pofata de mancare.
Vinul, pe langa starea de euforie oferita de consumul in cantitati semnificative, are si o serie de beneficii asupra organismului uman, dar consumat cu moderatie.
Vinul alb prezinta e serie de proprietati care:
- imbunatatesc sanatatea plamanilor
- previn bolile de inima
- contine un numar mai mic de calorii decat vinul rosu
- nu interactioneaza cu un numar mare de medicamente recomandate frecvent de medici.
Vinul rosu are o lista mai mare de proprietati, dar totodata si contraindicatii. Datorita complexitatii sale, vinul rosu:
- contine o cantitate ridicata de antioxidanti
- reduce riscul bolilor de inima si cardiovasculare, datorate continutului de resveratrol
- resveratrolul din vinul rosu are proprietati antiinflamatorii
- are proprietati anti-imbatranire, anticancerigene, protector impotriva bolii Alzheimer si dementei
- previne ateroscleroza
- micsoreaza riscul producerii de carii
- reduce efectul negativ al fumatului asupra endoteliului.

Impreuna, beneficiile pelinului si ale vinului alb sau rosu ajuta la mentinerea unui echilibru al stilului de viata al fiecaruia dintre noi. Dar, totul cu moderatie. Vinul pelin nu trebuie consumat in exces, 5 litri pe zi, ca "ajuta la inima si la bojoci". Se recomanda un maxim de 300 de ml de vin pe zi. Deci si mai putin de 300 de ml din aceasta cantitate are un rol benefic asupra organismului. 



Pagina de Facebook: Crama Aurelian Lupu.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu